Lodziarnie z lodami tradycyjnymi, czy też rzemieślniczymi pojawiają się jak grzyby po deszczu. Po latach jedzenia koncernowych lodów Polacy odkrywają smak tych, robionych na żółtkach i prawdziwej śmietanie. W związku z coraz większą konkurencją rosną wymagania, zarówno co do samych lodów, jak i wyposażenia lodziarni. Wyprawa na lody ma być wydarzeniem, które pozostaje w pamięci, a do tego istotny jest wygląd lodziarni, jak i akcesoriów, które się w niej znajdują.
O jakie elementy wyposażenia warto zadbać?
Przede wszystkim — o ladę chłodniczą. To ona przykuwa uwagę i jest centralnym miejscem w lodziarni. Nie tylko musi być najwyższej jakości, tak by utrzymywać temperaturę idealną do serwowania lodów, ale musi ładnie wyglądać, a także ułatwiać prawidłową ekspozycję sprzedawanych produktów.
Innym istotnym elementem jest stojak na wafle do lodów, jak ten tutaj. Istnieją ich dwa typy — stojak na suche wafle, czekające na napełnienie lodami, oraz najczęściej poziomy stojak, do którego wkłada się gotowego loda zamiast podawania go klientowi bezpośrednio do ręki. Stojaki na wafle do lodów mogą być prawdziwą ozdobą lokalu. Powinny umożliwiać przetrzymywanie kilku rodzajów wafli o różnych wielkościach.
Przy ladzie do lodów warto także postawić ozdobny pojemnik na serwetki i ewentualnie pojemnik na łyżeczki do lodów.
Nawet jeśli mowa o małej lodziarni, w której nie ma stolików, a lody sprzedaje się na wynos, warto zadbać o chociaż jeden mały blat, który klienci mogą tymczasowy mały stolik na przykład, gdy muszą pomóc z lodami swoim pociechom.