Często zapominamy o tym gadżecie, a gdy robi się gorąco – trudno się bez niego obyć. Piękne, regularne gałki ozdobione owocami pozwolą najeść się także oczom. Ale nie tylko lody można podawać w formie estetycznych kulek. Poniżej kilka pomysłów, jak jeszcze można wykorzystać prostą gałkownicę do lodów.
Puree ziemniaczane
Zarówno klasyczne jak i ubarwione ziołami, puree jest zarazem doskonałą masą plastyczną. Łyżka do lodów zapewni, że ziemniaki będą prezentować się na talerzu schludnie i elegancko.
Ciasteczka
Formowanie idealnych kulek za pomocą dłoni to niełatwe i dosyć czasochłonne zadanie. Jeśli zależy nam na apetycznie wyglądających, foremnych kokosankach, najlepiej sięgnąć właśnie po gałkownicę.
Ryż
Orientalna estetyka potrafi zachwycać. Ryż na Dalekim Wschodzie przybiera niekiedy różne, zaskakujące kształty. Podanie go w formie kulek nie jest trudne, a przy okazji pozwoli wprowadzić na stół minimalistyczny, wyrafinowany styl.
Pulpety
Kto przyrządzał kiedyś pulpety ten wie, jak nieznośne jest brudzenie wszystkiego dookoła pokrytymi ciastem rękami. Tymczasem po wyrobieniu masy można sobie tego oszczędzić, formując kotlety zwykłą gałkownicą.
Wydrążanie miąższu
Łyżka do lodów sprawdzi się idealnie do wydrążenia pomarańczy, czy nawet arbuza. W tak oczyszczonym owocu czy melonie można następnie przyrządzić deser albo drinka.